Forside > Kartlegging og utredning
Denne temasiden har innhold som er aktuelt for både kommunene og spesialisthelsetjenesten.
Siden ble sist oppdatert 25.04.25.
Utredning/kartlegging handler om å forsøke å sette seg en persons liv(ssituasjon), ressurser, ønsker/behov og lidelses(ut)trykk, med intensjon om å få et bedre grunnlag (samarbeid, tiltak, mål) for hvordan hjelpeapparatet kan bidra i økning av livskvalitet.
Denne type innsiktsarbeid legger opp til å være allianseskapende, og prosessen i seg selv kan ha bedrings/behandlingselementer ved seg for pasienten/brukeren (innsikt, oversikt, hvordan ting har utviklet seg / blitt, blir tydeligere hva man ønsker/trenger, tydeligere mål med mer) - enten det foregår kommunalt eller i spesialisthelsetjenesten - og spesielt i behandlingsplanlegging mellom ulike tjenester.
Utredning har to sider ved seg i et forløpsperspektiv:
1) Den planlagte innsatsen (og rettigheten pasienten får) i spesialisthelsetjenesten, som i en del tilfeller er avgrenset periode hvor det gjennomføres systematisk informasjonsinnhenting med tilhørende triangulering av informasjonen (evt. over lengre periode hvis behov for det, kanskje i "rykk og napp", f.eks. via et FACT-team). Og, eksempelvis, selv om det er settes av en periode til utredning under et lengre døgnopphold, så er forståelses- og oppfølgingsprosessen en vedvarende aktivitet, i tråd med neste punkt:
2) En annen side av dette, er at funksjonsnivå og hva hverdagen til folk er fylt med, er noe hele hjelpeapparatet bør ha vedvarende og re-vurderende fokus på - da livssituasjon, behov/ønsker og lidelses(ut)trykk (alvorlighetshetsgrad, type) kan endre seg over tid av mange grunner. I (innledningsvis) sammensatte, uklare lidelsesuttrykk, kan du derfor forvente at du må jobbe hypotesebasert i x tid. Å tåle usikkerhet er et sentralt element, både når du gjør systematisk innsiktsarbeid med tilhørende vurderinger, og i oppfølgingen (videre) generelt.
Det er ulike myter, overbevisninger, og lokalkulturer om hvordan og når kartlegging og utredning (ikke) kan eller skal gjøres, i ulike deler av hjelpeapparatet - både kommunene, samhandlingsteam og spesialisthelsetjenesten. Dette er gjerne omtalt som uønsket variasjon - altså en type praksis som ikke gangner den hjelpetrengende.
Les om faglig veiledende føringer for hvordan man gjennomfører kartlegging og utredning av (/ved mistanke om) samtidig ruslidelse og psykisk lidelse.
Annet relevant: Norges arbeid med overgang til ICD-11
Oversikt over nye versjoner av det enkelte verktøy, tilgjengelighet, verktøyenes nettsider, stykkpris eller gratis, juridisk status; hvilke norske verktøy som ikke har distribusjonsrett, verktøy som er på vei med mer.
AUDIT og DUDIT: Screening av problemfylt rusmiddelbruk (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
Alcohol-E og DUDIT-E: Kartlegging rusmiddelbrukens funksjon (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
Citizenship measure: Spørreskjema for å kartlegge opplevd medborgerskap (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
DIALOG: Hjelpemiddel for systematisk kartlegging av opplevd livskvalitet og fornøydhet med oppfølgingen.
GADIT: Screening av gamingproblemer kan være et nyttig tiltak som del av utforskingen av dette problemområdet (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
GDIT: Screening av pengespillproblemer er et av mange sentrale komponenter i oppfølging av dette problemområdet (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
Kulturformuleringsintervjuet (KFI): Kultursensitivitet (spesielt med tanke på vurdering av bl.a. psykose og personlighetsfungering), er et nødvendig element i kartlegging og utredning. Kultursensitiv oppfølging er ellers viktig uansett hvor i hjelpeapparatet du jobber (alle har en kultur) (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
PDS-ICD-11: Screening av alvorlighetsgrad i eventuell personlighetsproblematikk, enten selvutfylling eller av den som kartlegger (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
PRISM-5: Diagnostisk intervju, spesielt utviklet for å hjelpe deg å skille rusmiddelinduserte lidelser fra selvstendige psykiske lidelser (samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
PSF3: Kartlegging av praktisk og sosial fungering (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
ROP-screen: Bred screening av psykiske lidelser hos personer med rusmiddelproblemer (kommunalt, samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten). Tilgjengelig hos CheckWare og Norse.
SCID-5-PF eller SCID-5-AMPD: Diagnostiske intervjuer for personlighetsforstyrrelser. Bør benyttes frem til DIPP-11 blir tilgjengelig (samhandlingsteam, spesialisthelsetjenesten).
Discussing the concept of substance-induced psychosis (SIP) (2024)
Substance-Induced Psychoses: An Updated Literature Review (2021)
Forskelle og ligheder ved kompleks PTSD og personlighedsforstyrrelse (2022)
Complex PTSD and personality disorder in ICD-11: when to assign one or two diagnoses? (2021)
Cognitive impairment as a predictor of outcomes in SUD rehabilitation (2024)
Handbook of Dual Diagnosis. Assessment and Treatment in Persons with Intellectual Disorders (2020)
Cognition and Addiction. A Researcher’s Guide from Mechanisms Towards Interventions (2019)
Cognition and addiction (2019)
Cultural Aspects in Symptomatology, Assessment, and Treatment of Personality Disorders (2018)
Standards for Multicultural Assessments (Association for Assessment and Research in Counseling, 2018)
Standards for multicultural assessment (Multicultural mental health Resource centre, 2003)
Utredning av traumelidelser (RVTS)
Vurdere alvorlighetsgrad av depersonalisering eller derealisering (2017)
Bok: Psykologisk utredning av voksne (2024)
Bok: A Psychological Approach to Diagnosis. Using the ICD-11 as a Framework (2024)
Insight into “Insight”. Examining the inadequacies in the common understanding of a clinical concept (2024)
Bokkapittel: Kap. 3 i Sammensatte problemer, sammenvevde tiltak (2022)
Bok: Forståelse, diagnostikk og juss (2018)
Importance of clinical diagnoses for comorbidity studies in substance use disorders (2006)
Diagnosing comorbidity: concepts, criteria, and methods (2004)