PID5BF+M
Screening av dysfunksjonelle personlighetstrekk (selvrapportering) jf. ICD-11 & DSM-5 AMPD
Screening av dysfunksjonelle personlighetstrekk (selvrapportering) jf. ICD-11 & DSM-5 AMPD
Forside > Kartlegging og utredning > PID5BF+M
PID5BF+M er et selvrapporteringsskjema med 36 utsagn om hvordan folk vil beskrive seg selv, knyttet til å utrede patologiske personlighetstrekk. Det består av 18 trekkfasetter, som hver har to utsagn. Disse spesifikke trekkfasettene slås sammen, og tilhører en av seks bredere trekkdomener. Trekkdomenene er negativ affekt, distansering, antagonisme, disinhibisjon, anankasti og psykotisisme - og er dermed egnet til utredning av de seks domenene kombinert fra DSM-5 AMPD og ICD-11.
Last ned (PDF): PID5BF+ M
Se oversikt over andre kartleggingsverktøy
Det er egnet å kombinere dette verktøyet sammen med PDS-ICD-11 som screener alvorlighetsgrad av mulig personlighetsproblematikk.
Bruk av PID5BF+M er relevant knyttet til påbudet ("må") i ROP-retningslinjen (anbefaling 17) om å kartlegge psykisk helse når det er kjent rusmiddelproblem. Mulig personlighetsproblematikk burde alle tjenester ha kompetanse og fokus på.
Les også: Personlighetsfungeringens fire skruer (2024)
Verktøyet kan være nyttig i forbindelse med henvisning til spesialisthelsetjenesten, tidlig i en utredning i spesialisthelsetjenesten, eller i forbindelse med å tilpasse behandling med tanke på aktuelle trekkfasetter.
Skal man gjøre diagnostikk av personlighetsforstyrrelser bør SCID-5-PF eller SCID-5-AMPD modul 1 benyttes, inntil ICD-11 intervju blir tilgjengelig (DIPP-11).
PID5BF+ M kan ikke benyttes alene som grunnlag for å sette en personlighetsforstyrrelse-diagnose, men kan gi nyttige indikasjoner med tanke på videre utforsking av personlighetsproblematikk.
Det kan også være at kommunalt ansatte med kompetanse på personlighetsproblematikk kan ha nytte av å screene med PID5PF+ M ifm. oppfølgingen de gir. For eksempel for å utforske og få en bedre forståelse av selv- og interpersonlig fungering, som kan være av betydning for å gi mer tilpasset oppfølging (bli kjent med, hvordan møte, håndtere, løse, tilpasse, utfordre tjenestens evt. feilaktige oppfatninger av personlighetsfungering).
Samtidig er det viktig å være klar over at selvrapporteringsskjemaer kan ha sine begrensninger (se for eksempel Oltmanns & Turkheimer, 2006), blant annet med tanke på å fange opp aggresjon. Flere faktorer kan spille inn under utfyllingen. I en utredning er det derfor nødvendig å innhente informasjon fra andre kilder, blant annet komparentopplysninger, observasjoner og diagnostisk intervju.
I tillegg, ved for eksempel samtidig ruslidelse, ha med seg hvordan det kan prege noen aspekter ved selv- og interpersonlig fungering ved pågående, vedvarende rusmiddelbruk og abstinens, ref. ICD-11 CDDR (WHO):
"Disorders Due to Substance Use often have pervasive effects on functioning of the self and interpersonal functioning. For example, they may exhibit problems with self-direction, self-esteem, difficulties and conflicts in relationship, dissocial behaviour related to obtaining or using drugs, and a wide range of other features that are commonly seen in individuals with Personality Disorder."
"If the personality disturbance is entirely accounted for by a Disorder Due to Substance Use, a diagnosis of Personality Disorder should not be given. However, if the personality disturbance is not entirely accounted for by the Disorder Due to Substance Use (e.g., if the personality disturbance preceded the onset of substance use) or if there are features of a Personality Disorder that are not accounted for by substance use (e.g., perfectionism), an additional diagnosis of Personality Disorder may be assigned."
Anbefalt litteratur
ICD-11 Personality Disorders. Assessment and Treatment (2025)
Practitioner's Guide to the Alternative Model for Personality Disorders (2025)
Det er ikke satt noen grenseverdier, hvor for eksempel en gjennomsnittskår knyttet til et trekkdomene indikerer at personen ganske sikkert har en diagnostiserbar personlighetsforstyrrelse.
Kanskje er det rimelig å antyde at for eksempel trekkdomene gjennomsnittskår på 3 eller mer indikerer behov for videre utforskring av mulig personlighetsproblematikk knyttet til det aktuelle trekkdomenet og spesifikke fasetter.
Det er ingen formelle kompetansekrav knyttet til å bruke PID5BF+ M. Men, det er viktig før bruk å kjenne til verktøyets oppsett og innhold, dets psykometriske egenskaper, hva man kan bruke resultatene til videre, og en bør ha noe forhåndskunnskap om personlighet, personlighetsproblematikk og ICD-11 personlighetsforstyrrelser.
Verktøyet er basert på Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) med 220 utsagn, som etter godkjenning av rettighetshaver American Psychiatric Association ble oversatt til norsk i 2014, av Øyvind Urnes, Geir Pedersen, Merete Johansen, Sigmund Karterud, Theresa Wilberg, og Elfrida H. Kvarstein. PID5BF+ M har 36 utsagn fra dette verktøyet. Jeg har praktisk klargjort norsk versjon av PID5BF+ M, og publiserte den første gang i 2021.
Det er ikke gjennomført psykometriske studier på den norske oversettelsen av PID5BF+ M.
Bo Bach, som har ledet arbeidet med å utvikle PID5BF+M, har gitt meg tillatelse til å distribuere norsk versjon på denne nettsiden.
Rettighetshaver for PID-5 er American Psychiatric Association, som har gitt distribusjonsrett til meg for bruk av de 36 utsagnene (items) som er brukt i PID5BF+ M.
Norsk versjon (PDF-fil) som jeg distribuerer kan brukes fritt til ikke-kommersiell bruk.